HELLAS TEAM in thailand 2023

Athloswebtv


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Καφείνη ,αθλητισμός και αποδοση.

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλές από τις τροφές και ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά (καφές, τσάι, σοκολάτα, χυμοί με καφεΐνη).

Είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος .Διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, διεγειρει την κυκλοφορία του αίματος και την έκκριση της αδρεναλίνης.
Η αδρεναλινη σε συνδυασμό με την καφεΐνη επιφέρουν μυϊκή συστολή, αυξάνουν την διάσπαση μυϊκού - ηπατικού γλυκογόνου, και αυξάνουν την απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων.
Κατά την ηρεμία η επιδραση τους είναι η αύξηση της συγκέντρωσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα.
Η καφεΐνη χρησιμοποιείται εντονα από αθλητές, γιατι βελτιώνει την αθλητικη απόδοση. Η απουσία σοβαρών παρενεργειών καθιστά την καφείνη από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα της αθλητικής διατροφής.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει την  κατανάλωση μικρής ομως ποσότητας καφεΐνης.
Η πρόσληψη 3-8 mg καφεΐνης ανα κιλό σωματικού βάρους ,προτείνεται έτσι ώστε  η απέκκριση μέσω των ούρων να μην υπερβαίνει τα νόμιμα όρια.
Μελέτες δείχνουν ότι η μέγιστη συγκέντρωση καφεΐνης ανιχνεύονται σε 15- 20 λεπτά μετά τη λήψη. Συνεπώς, ο ιδανικός συγχρονισμός πρόσληψης καθορίζεται σε 40-60 λεπτά πριν την έναρξη της δραστηριότητας.
Η πρόσληψη καφεΐνης βελτιώνει την αερόβια αντοχή σε δραστηριότητα διάρκειας εως 60 λεπτών, καθως και η ταχύτητα και η δύναμη μπορεί επίσης να είναι αυξημένη λόγω της καφεΐνης.Ομως δεν συμβαίνει το ίδιο για δραστηριότητες υψηλής αντοχής διάρκειας 90 λεπτών και ανω .

Πουντζουκίδης Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ
Ειδικότητες Γ.Γ.Α.➤Tae kwon do - Kick Boxing -Πυγμαχία -Σωματική ΔιάπλασηΠροπονητής Muay Thai Προπονητής Ομάδας tae kwon do, Λιμενικού Σώματος Προπονητής Αθλητικού Συλλόγου Άθλος Κιλκίς 10 έτη Προπονητής Αυτοάμυνας Ομάδας Ειδικων Αποστολών Λ.Σ./ΚΛΘΠρόεδρος για την Ελλάδα της WAKF Kick boxing Ιδρυτής και Μέλος του Ελληνικού Συστήματος Στρατιωτικής και Αστυνομικής Αυτοάμυνας και Μάχης Επαφής Όλων των Στυλ.(Ε.Ο.Μ.Ε.)Πρωταθλητής και Κυπελλούχος tae kwon do -Kick Boxing Παγκόσμιος Πρωταθλητής Kick Boxing Wasco τα έτη 2008 και 2009 

Διαιτητης Πυγμαχιας Γ.Γ.Α.AIBA(ΕΟΠ)Διαιτητης Kick Boxing (ΠΟΚ)
Διαιτητης Ε.Ο.Π.Τ.
Διαιτητης Ε.Ο.Μ.Α.